Sälja nedladdningsbara produkter med WordPress

WordPress är ett av världens mest använda publiceringsverktyg för webben. Den som vill börja sälja digitala produkter online, kan kika närmar på de plugins som finns, vilket möjliggör detta. Ett av de vanligaste alternativen är WooCommerce, som finns att få både i gratisversion och som premium.

Att sälja nedladdningsbara produkter

Den som säljer digitala produkter behöver sällan bry sig om leveransadress och faktureringsuppgifter. Det går ofta smidigast för kunden att använda sitt kreditkort och att filen därefter går att ladda ned via en länk. Denna länk kan vara öppen ett visst antal timmar och sändas vi exempelvis email, eller uppenbara sig då kunden loggar ut. Är det en prenumeration eller medlemskap man säljer, kanske inloggningsuppgifter är smidigare. Vanligt inom den svenska den svenska spelindustrin är att man stödjer sina favoritspelare, bland annat genom att få tillgång till exklusivt material från deras tävlingar. Här kan man alltså sälja tillgång till olika videoinspelningar och Live-sändningar.

Att sälja olika digitala produkter med WooCommerce

Den som enbart säljer nedladdningsbara produkter bör anpassa sin nätbutik till detta. Med WooCommerce går det att välja “Nedladdningsbar” som produkttyp. Det här minimerar besväret med att annonsera produkter med exempelvis fraktkostnader, då dessa inte blir aktuella för digitala produkter eller tjänster. Via WooCommerce går det att hantera kundordrar och se över betalningar och förfrågningar. Det är viktigt att man skapar någon form av kundbetjäning. Även digitala produkter kan få fel, och då behöver kunderna komma i kontakt med säljaren. Det finns ganska mycket hjälp att få, när man använder plugins till WordPress, via olika forum på nätet. Både WordPress och WooCommerce är så pass väl kända, att svaret på de flesta frågor som kan dyka upp, säkerligen går att finna via Google. Det här är absolut en stor fördel, särskilt för den som är helt nybörjare med att skapa en nätbutik.