Online-spel

Det händer saker i spelbranschen. I maj 2018 meddelade Svenska Spel i ett pressmeddelande, att man skrivit på ett treårskontrakt med Svenska E-Sportföreningen, som gör Svenska Spel till huvudsponsor.

Den stora spelkoncernen Betsson har erbjudit underhållning i form av olika onlinespel ända sedan 1963, och nu har man alltså skrivit ett avtal som gör att man tillsammans med Svenska Spel har möjlighet att utveckla den svenska E-sporten i allmänhet, och E-sportlandslagen i synnerhet.

Europas största spelmässa

Den årligen återkommande spelmässan Gamescom, arrangerades för första gången 2009 på Koelnmesse i Tyskland. Det är Tysklands motsvarighet till svenska Datorspelsbranschen som står som arrangör.

Till Gamescom kommer datorspelsutvecklare, spelare, utgivare och nyfikna besökare för att se de senaste nyheterna inom spelbranschen. Vid den senaste mässan som arrangerades i augusti 2018, firade man 10-årsjubileum. Utställare från mer än 50 länder deltog.

Europas största spelmässa “Gamescom” attraherar hundratusentals besökare varje år. En stor del av besökarna är där för att göra affärer, andra för att prova olika spel. På mässan 2018 presenterades de senaste nyheterna inom spelbranschen.

Ett av de spel som fick mest uppmärksamhet var ett av världens mest spelade onlinespel som släpptes i en tidig version redan i december 2017. Spelet tillhör genren Battle Royale och har producerats av Chang-han Kim. På mässan visades den senaste versionen av Xbox One-spelet upp och redan nu har “Playerunknown’s Battlegrounds” omkring 3, 2 miljoner spelare världen över.

Populära onlinespel 2018

  • League of Legend

Spelet har lockat närmare 100 miljoner aktiva spelare/månad sedan lanseringen 2009, och antalet bara ökar. Det har också bidragit stort till att E-sport har vunnit i popularitet bland allmänheten. Spelets största event är nämligen den årligen återkommande turneringen “World Series of Video Games”.

  • Hearthstone

Detta kortspel/samlarspel har nått stora framgångar, inte minst när det gäller streamingtjänster. Spelet lanserades i mars 2013, och är ett så kallat samlarkortsspel. Kampen utspelas mellan två motståndare i en värld hämtad från “World of Warcraft”.

  • God Of War

Ett actionäventyr som utvecklats av Santa Monica Studio, som fått mycket goda recensioner framförallt för sin fina design och grundhistoria. Spelet, som är den åttonde berättelsen om God of War, är baserat på nordisk mytologi. Övriga spel i serien handlar om den grekiska mytologin.

  • Dead Cells

Ett actionspel och en modern klassiker där vapen, huvudlösa krigare och fängelsehålor står i fokus.

Utgivaren Motion Twin har lyckats bra med grafiken och användarvänligheten. Trots spelets något brutala upplägg och innehåll, anses det vara underhållande och enkelt att spela.

  • Pillars of Eternity II: Deadfire

I det här spelet börjar man med att dö. När man vaknar upp befinner man sig ombord på ett stort skepp, ute på det stora havet Deadfire. Här slåss man mot pirater och utforskar små fiskebyar, mystiska ruiner, större samhällen, olika kulturer, divergerande ideologier och trosuppfattningarna med mera. Man antingen samverkar eller motverkar under denna äventyrsfyllda seglats.

  • World of Warcraft

World of Warcraft, eller WoW som det förkortas, lanserades första gången 2004. Spelet tog hela världen med storm, och har sedan dess kommit i flera storsäljande varianter. I WoW drabbar onda och goda arketyper samman, i något som bäst kan beskrivas som en form av episk kamp. Spelet har idag cirka 5 miljoner aktiva spelare, trots att man tappat stort i popularitet.

  • Minecraft

Ett äventyrsspel utvecklat i originalversion av Markus Persson, grundare av spelföretaget Mojang. Minecraft släpptes i sin fullständiga version i november 2011. Spelaren får utforska en hel värld av kubikmeterstora block, olika varelser och diverse föremål.

Det går att syssla med gruvarbete, bekämpa fiender och bygga nya block. Det som bland annat har gjort spelet så populärt är valmöjligheten att skapa tillsammans med andra spelare, alternativt att skapa på egen hand.