Online shopping

Oavsett vad det är du letar efter, bör du alltid jämföra olika produkter och tjänster som erbjuds på nätet. Att sitta och titta igenom alla hundratals sajter som erbjuder kläder, skor, hudvård, parfym, vitvaror, möbler, inredning etc. tar en hel evighet. Det kräver också mycket tålamod och viss kunskap om vart du ska söka.

Jämför produkter och tjänster

I takt med att nätbutikerna blir fler och utbudet växer, har också allt fler jämförelsesajter poppat upp. En del av dem jämför olika typer av produkter, andra är mer nischade och jämför produkter inom en och samma bransch. Vilken sajt du bör välja beror alltså på vad du söker.

Det är inte bara viktigt att ta reda på priser och olika villkor, det är också viktigt att ta reda på saker om företaget som säljer en vara eller tjänst. Ju mer information det finns, desto säkrare kan du som kund vara.

Är du osäker på ett företag kan du med all säkerhet läsa recensioner, omdömen, tester etc. som gjorts om företaget och de produkter de erbjuder. En av de största jämförelsesajterna, Pricerunner, jämför mängder med olika branscher och kategorier.

För dig som vill jämföra priser på resor, onlinecasinon, hotell, hus, utemöbler, hudvårdsprodukter med mera, finns det också en rad olika sajter att ta hjälp av. Det är din rättighet som konsument att kunna få reda på så mycket som möjligt om den/dem du köper saker av. Var kritisk och granska informationen som finns – och framförallt den information som inte finns!

Att tänka på innan/när du handlar

  • Seriösa företag erbjuder generellt flera olika betallösningar, som faktura, delbetalning, kreditkort, direktöverföring mm.
  • Kontrollera så att eventuell fraktkostnad och moms är inkluderad i totalpriset
  • Välj helst fakturabetalning och betala när du har fått och synat varan
  • Jämför inte enbart priser, utan även omdömen, recensioner, texter osv. Det är inte alltid dyrast är bäst!
  • Titta efter Trygg E-handelssymbolen
  • Häv köpet om varan inte har kommit inom utsatt leveranstid, det har du rätt till
  • Vänd dig till Konsumentombudsmannen i din hemkommun om du hamnar i en tvist med leverantören

Säkerhet och trygghet

Kanske har du sett att vissa hemsideadresser börjar med http:// och andra med https://? Det sista, med ett S på slutet, indikerar att hemsidan är säker. HTTPS står för “Hypertext Transfer Protocol Secure” och kan beskrivas som ett säkerhetssystem som samlar in krypterad data. Företag som tar betalt för varor/tjänster använder ofta ett HTTPS-protokoll för att skydda de uppgifter kunden lämnar ut vid en transaktion.

När du handlar något på nätet nästa gång ska du alltså kontrollera så att webbplatsen är säker. Leverantören bör ha ett så kallat SSL-certifikat. SSL står för “Secure Sockets Layer”, även det ett säkerhetsprotokoll som skyddar all data. SSL-certifikat används av miljontals webbplatser över hela världen. Saknas det, indikeras webbplatsen som “Not secure”.